ANNONS

Ludwig: Blöjfri och pottan!

/

Jag gjorde en frågestund på Instagram igår och fick väldigt många frågor om Ludwig och hur han blev blöjfri, så jag lovade att göra ett inlägg om detta idag. Jag vet att detta ämne inte intresserar alla, så ni som inte är intresserade av småbarn blöjor kan hoppa över detta inlägg, hehe 🙂

How-to-Find-the-Best-Potty-Seat-722x406

Här kommer mina tips för att sluta med blöja: Jag tycker att det är enklast att börja på morgonen. Av med morgonblöjan och gå med barnet direkt till pottan. Jag kan bara tala för mig själv och mina barn men vi alla går alltid och kissar direkt efter att vi har stigit upp ur sängen. Jag satte pottan bredvid toalettstolen och uppmanade sedan Ludwig att sätta sig där. Ibland bar jag honom och satte honom direkt på pottan. På så sätt kissade vi samtidigt. OBS! I början var det inte alltid han ville, då tvingade jag honom inte. Istället pratade jag glatt och försökte avdramatisera allting. ”Mamma kissar toaletten, Ludwig kissar på pottan”. Ibland sa han ”Vill inte” och då lät jag honom vara men pratade lite glatt kring det som att det var en rolig sak som man gjorde. ”Inte? Mamma är jättekissinödig, vill Ludwig också kissa?”.

”Nej” kunde han då svara och då sa jag bara ”Okej” och så bytte vi ämne. Ju fler gånger jag uppmanade honom till att kissa på pottan ju nyfiknare blev han och tillslut satte han sig själv på pottan på morgonen utan att jag frågade om han skulle sitta.

Efter frukosten lät jag Ludwig vara blöjfri och springa omkring naken. 15-20 minuter efter att han hade druckit eller ätit någonting uppmuntrade jag honom till att sitta på pottan. Ibland sa han nej och 2 minuter senare kissade han på sig. Då är det bara att torka upp och öva vidare. Detta har vi övat på ett litet tag och oftast satte jag sedan på blöjan igen när vi skulle gå ut eller om han bad om det.

Mina barn har alltid blivit blöjfria på sommaren och runt eller efter att de fyllt 2 år. Sommaren är väldigt praktisk tid då barnet ofta kan vara naken nertill och vi även är mycket mer utomhus.

En sak som jag märkte med Ludwig och när vi var utomhus var att han ibland kunde kissa på gräsmattan och sedan leka vidare. Han kopplade inte riktigt kissa med pottan. Då kom jag på att jag skulle sätta på honom tajta leggings. När han började att kissa märkte han att det blev blött mellan benen och då sprang han till mig och tillsammans sprang vi till pottan där han fortsatte att kissa. Detta gjorde jag bara en dag tills han tillslut själv kopplade att han skulle springa till pottan innan han började att kissa. Detta fungerar kanske inte för alla barn men det fungerade på honom.En annan sak som är viktig är att lyssna på barnet. Vill inte barnet så är det svårt att tvinga den. Jag försökte med pottan under jul och nyårshelgen men då ville han inte.

Även om jag försökte några dagar i rad så blev det väldigt många olyckor och jag märkte att han inte alls ville. Då backade jag och sa att han fick ha blöjan ett litet tag till. Det ville han. Sedan gjorde jag ett nytt försök nu och då var han redo. Vill ditt barn inte så låt den vara och försök igen om en månad eller två.

Samtidigt så ska man inte låta barnet bestämma helt själv. Med Ludwig fick jag säga att ”Idag ska du testa att kissa pottan” och så försökte vi (även om han inte ville). Även denna gång sa han nej och ville ha på sig blöja men då sa jag ”Ludwig, du är så stor pojke nu. Du kan testa att kissa på pottan”. Han protesterade och ville inte. Men så gjorde vi dessa försök och denna gång gick det jättebra. Jag tror att man kan försöka putta på barnet lite framåt för att ge stöd, pepp och mod men märker man att det inte fungerar så tror jag att det är bäst att backa och försöka igen vid en senare tidpunkt.

Ludwig älskar att torka sig själv och även vända på pottan och spola ner det i toaletten. Det är hans höjdpunkt efter toaletttbesöket, han skrattar alltid så gulligt då.Nu kommer vi till det svåra: Att tömma sig. Här gäller det att vara väldigt uppmärksam på barnets signaler. Oftast kan man se på ett barn när den börjar tömma sig och då gäller det att vara snabb till pottan/en toalett. Det är väldigt tidskrävande och i början handlar det om att pricka rätt och fånga upp precis det ögonblick som barnet får signalen att den behöver tömma sig. Man får räkna med att man kommer att missa ofta i början. 

Mina barn har ofta blivit tysta, lite stilla,  skruvat på sig och fått en koncentrerad blick. Du kommer att med tiden att lära dig ditt barns kroppsspråk. Det enda sättet att lära sig är att göra den eftersom att den kräver erfarenhet. Mina barn har även gått iväg ibland, ofta smugit iväg. Då har jag också vetat att det är dags och så har vi tillsammans gått till pottan.

Jag har upplevt att det är svårare att tömma sig på pottan än att kissa. Ludwig måste sitta lugnt och tryggt och slappna av helt för att det ska gå. Vi har en bok hemma som heter Max potta som Ludwig älskar att läsa. Där brukar vi peka, skratta och busa. Den brukar jag hämta ibland när han bajsar för att han ska slappna av. Jag upplever dock att det går lättare och lättare för varje gång.

Slutord: Ta små steg i taget och inte tappa tålamodet. Tänk att du själv en gång varit så liten. Man måste låta barnen försöka och misslyckas några gånger för att sedan lyckas. Det är ju lite så livet fungerar. Misslyckas för att inse hur du faktiskt lyckas, det är så vi lär oss som bäst 🙂

potty training resize
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00